Veelgestelde vragen luistermysteries

Wat heb ik nodig om het spel te spelen?

We raden aan om de geluidsbestanden af te spelen op een toestel met een voldoende groot scherm (laptop/computer/tablet). Dit laat toe om het spel eenvoudig te bedienen en om de hintpagina’s te openen in een nieuw venster. Op smartphones is dit meestal niet zo handig. Bovendien heb je dan mogelijk nog je smartphone ter beschikking om dingen op te zoeken tijdens het spel.

Zorg ook dat iedereen het geluid goed kan horen. Gebruik indien nodig een bluetooth-box. Je kan hier testen of je de geluidsbestanden luid genoeg kan afspelen:

Hoe moeilijk zijn deze spellen?

Bij elk spel staat de moeilijkheidsgraad weergegeven in de catalogus. Hou er rekening mee dat de ervaren moeilijkheidsgraad sterk afhankelijk is van je ervaring met gelijkaardige spellen en je doorzettingsvermogen. In ieder geval moeten de hints iedereen tot het juiste antwoord kunnen leiden, aarzel dus niet om deze te gebruiken om je eigen spelplezier te verhogen. Tot slot zijn de juiste oplossingen te raadplegen indien je in het midden van het spel echt vast komt te zitten.

Mogen we het spel pauzeren of terugspoelen?

Je kan het volledige verhaal online beluisteren. Je vindt de link na aankoop in je mailbox en op je Fabula Melodica-account. In principe is het spel zo gemaakt dat je het geluidsbestand niet moet pauzeren of terugspoelen, tenzij anders wordt aangegeven. Het staat je natuurlijk vrij om dit wel te doen, wanneer je dit nodig acht.

Mogen we iets opzoeken?

Niets is verboden tijdens het spelen van het spel, behalve het hacken van de spelpagina. Je mag dus gerust internet, de boeken in je (thuis)bibliotheek, Shazam, Spotify, Youtube, Google, Siri of ChatGPT raadplegen als je denkt dat dat je vooruit zal helpen.

Hoe is het spelverloop?

Je speelt dit spel individueel of in groep. Tussen het verhaal door, zijn er momenten waarop je enkel muziek hoort. Op deze momenten kan je overleggen of nadenken. 

In de meeste spellen moet je tussenoplossingen en een eindoplossing indienen. Wanneer je de tussenoplossingen ingediend heb, zal het vervolg van het geluidsbestand vrijgespeeld worden.

Zijn er hints beschikbaar?

Wanneer je vastzit, kan je op de hintpagina hints krijgen. De link naar de hintpagina’s vind je op de spelpagina. Voor optimaal spelplezier is het belangrijk de hints pas te raadplegen als je zeker bent dat er geen nieuwe info meer komt die je kan helpen en je echt vastzit.  De hints staan gerangschikt in volgorde van moeilijkheid. Hint 1 is telkens een ‘moeilijke’ hint: het zal niet veel vrijgeven. Hint 2 wordt iets gemakkelijker, enz. Je kiest dus zelf of je alle hints bekijkt. Wanneer je met punten speelt, verlies je per hint punten. Hoe gemakkelijker de hint, hoe meer punten je verliest (zie hieronder: puntensysteem).

Kan ik tegen anderen spelen? (puntensysteem)

De audiogames zijn coöperatieve games: je probeert samen met je groep (of alleen) personages te redden uit hun netelige situatie. Wanneer dit lukt, ben je gewonnen! Ben je competitief aangelegd en wil je weten of je het beter deed dan anderen? Dan kan je met een puntensysteem werken.

Als je met punten wil werken, gebruik dan het schema als leidraad:

Voor een juist antwoord op het einde van het spel (je hebt het personage gered), verdien je 100 punten. Dit is je maximumscore. Als je het spel uitspeelt zonder hints te gebruiken en zonder fouten te maken, heb je dus 100 punten verdiend.

Bij het fout ingeven van tussenoplossingen of eindoplossingen, verlies je telkens 10 punten (schrijffouten of meerdere pogingen omwille van hoofdletter- of leestekengebruik hoef je niet mee te rekenen). Als je dus het spel uitspeelt zonder hints te gebruiken, maar je hebt eerst 2x fout gegokt, dan heb je 80 punten verdiend.

Ook per gebruikte hint verlies je punten. Hoeveel is afhankelijk van de hint die je gebruikt. Hint 1 kost je 1 punt, hint 4 kost je 4 punten. Wanneer je dus het spel uitspeelt, maar je hebt 2x 4 hints nodig gehad en je hebt 2x fout gegokt, dan heb je 100 – 20 – 1 – 2 – 3 – 4 – 1 – 2 – 3 – 4= 60 punten.

Winkelwagen